Sushikurssimme innoittamana päätimme ystäväporukalla järjestää privaatin kurssin/sushi-iltaman. Joukosta löytyi muutama sushin "neitsytmatkalainen", joten menu päätettiin laatia hyvistä ja helpoista susheista. Mietin kuinka mahtaa käydä, maistuuko herkku vai ei. Itse kun en vielä 1,5 vuotta sitten voinut syödä susheista muita, kuin nigireitä! Levä, eikä wasabi sopinut tähän suuhun ollenkaan! Pakolla opettelin valkoviinin kera, mutta nyt tuo suunnaton herkku maistuu jo ilman viiniäkin ;) Niin se maku muuttuu!
Menu:
• Nigirit: lohi, ebi, tamagoyaki (japanilainen munakas)
• Makit: lohi, surimi tai teriakikastikkeessa marinoitu häränleike + kurkku, ruohosipuli, avocado tai keitettyä porkkanaa (loheen tuli myös majoneesia)
• Kalifornia-rullat: lohi, surimi tai teriakikastikkeessa marinoitu häränleike + kurkku, ruohosipuli, avocado tai keitettyä porkkanaa (loheen tuli myös majoneesia)
• Gunkan-maki: tonnikalatahnalla täytetty levätöttörö
• Inari-sushi: tofutasku riisitäytteellä
• Seesamikeksit
Koska mausteet ja vehkeet piti saada pelikuntoon, haettiin kaikki erikoisainekset Tokyokan -japanilaisesta ruokakaupasta. Kauppa sijaitsee Annankadulla. Siellä oli vaikka mitä! Loput aineet, kuten tuore kala ja yms. haettiin isommasta ruokakaupasta ja tietenkin tiskiltä, koska kala tulee olla todella tuoretta! Vaikka 900 g lohta upposi 20,90€, oli se hintansa väärti ja tuore.
Koko sushin valmistus lähtee oikeasta riisistä ja sen keittämisestä (Sumeshi).
Riisinkeitto-ohje:
Tämä ohje riittää noin viiden Maki-rullaan + kahdeksaan nigiriin (noin 1,5 l valmista riisiä):
• 6 dl oikeaa sushiriisiä, lajikkeita on useita (pitkäjyväinen Uncle Bens ei käy)
• 7,5 dl vettä
• (2-5 cm pala kombu-levää puhtaaksi pyyhittynä)
Sushiviinietikka (voit käyttää myös valmista seosta, jota saa kaupasta):
• 7,5 rkl riisiviinietikkaa (esim. Blue Dragon)
• 3 rkl sokeria
• 1,5 tl suolaa
1. Pese riisiä joko kulhossa tai kylmän vesihanan alla, kunnes vesi on kirkasta. Riisin pinnasta huuhdotaan tärkkelystä, koska ei haluta riisin puuroutuvan vaan pysyvän irtonaisena.
2. Laita riisi ja kombu kannelliseen kattilaan ja mittaa vesi päälle. Sulje kansi tiiviisti, äläkä availe sitä keittämisen aikana. Kuumenna ensin lieden täydellä teholla, kunnes vesi alkaa kiehua. Poimi levä pois katilasta. Pienennä tehoa (n. 2-3 teho) ja hauduta riisiä tiiviin kannen alla kymmenisen minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut.
3. Tee sillä aikaa sushiviinietikka. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta, kunnes sokeri on sulannut. Jäähdytä.
4. Tarkista riisin kypsyys. Nosta liedeltä ja anna seisoa vielä 10 minuuttia kannen alla.
5. Nostele riisi kattilasta laakealle vadille. Levitä tasaiseksi kerrokseksi ja jäähdytä kääntelemällä varovasti lastalla.
6. Jatka pöyhimistä tekemällä uria riisiin ja pirskottele samalla joukkoon sushiviinietikkaa. Voit aloittaa sushien työstämisen, kun riisi on kädenlämpöistä.
Riisin kiehuessa ja jäähtyessä voit suikaloida muita täytteitä (kalat, kurkku, avocado ja porkkana, kurkusta poistetaan vetinen osa eli (siemenet). Tarkoitus on saada niistä levämaton pituisia suikaleita, paksuus noin 1 cm.
Maki-rullat:
1. Aseta levälevy, kiiltävä pinta alaspäin bambumaton päälle. Levitä riisiä tasaisesti levälle, mutta jätä toiseen päähän (pois sinusta päin) noin 1 cm tila täyttämättä.
2. Tee riisiin ura sormella, johon levitetään ensin wasabia, mahdollisesti majoneesia ja päälle täytteet: esim. kurkkua, avocadoa ja lohta.
3. Rullaa makia varovasti aloittaen ruullaamalla sitä poispäin itsestäsi bambumaton avulla, sormilla reunoista avittaen.
4. Leikkaa päädyt irti ja leikkaa rulla, terävllä veitsellä paloiksi. Yhdestä rullasta saat 6-8 makipalaa.
Kalifornia-rullat:
Kuinka Kaliforniasta tuli Amerikaano!
1. Leikkaa levälevy puoliksi. Levitä riisi päksulti levälle ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
2. Laita riisin päälle pala kelmua, jonka avulla käännät levyn ympäri, niin että riisi jää alle, kelmun päälle.
3. Levitä rullalle wasabia ja täytteet, niin kuin makeissa.
4. Rullaa Kalifornia varovasti kiinni, bambumaton ja sormien avulla.
5. Leikkaa rulla paloiksi
Kaliforniat oli kyllä pöydän ehdoton kunkku! Ystävämme Moken sanoin: Nää on kyllä parhaita nää Amerikaanot ;)
Nigirit:
1. Tee riisistä soikea pallo, jonka päälle laitat haluttavan päällisen.
Gunkan-maki:
1. Leikkaa levästä 5 cm kokoisia suikaleita
2. Tee riisistä nigiriä pienempi pallo
3. Kääri levä riisipallon ympärille, kastellen sitä rullaamisen avulla.
4. Täytä kuppi tonnikalatahnalla tai vaikka mädillä
Tonnikalatahna:
(sopii muuten paahdetulle ruissarillekin hyvin)
• 1 prk tonnikalaa
• n. 1 dl majoneesia
• 4 tl sitruunanmehua
• 1 rkl mustapippuria
• vähän soijaa
Meillä oli yllättävä taiteilijakin joukossa! Mikko A. Viimeisteli sushit vielä visuaalisiksi taideteoksiksi! Iloa silmälle.
Juomaksi tietenkin nautittiin hyvää valkkaria sekä kuohuviiniä. Oppilaat olivat loistavia ja jokainen oppi tekemään herkkuja helposti. Kiitos vielä kaikille ihanasta illasta ;)