sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Sinisimpukat espanjalaiseen tyyliin

The best mussels ever!

Muutamia vuosia sitten söimme mieheni kanssa mieleenpainuvan herkulliset sinisimpukat espanjassa pikkuisessa Tossa de Marin kylässä. Niiden innoittamana olen varioinut oman sinisimpukka ohjeen. Näillä on hyvä aloittaa uuden vuoden ensimmäinen viikonloppu.


Sinisimpukat 2 hlö:

  • 500 g eläviä sinisimpukoita
  • 2-3 salottisipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 keskikokoista tomaattia
  • 1 selleri paloina
  • 1/2 sitruuna lohkoina
  • 1,5 dl valkoviiniä (kuiva tai puolikuivakin käy hyvin, itse käytin rieslinkia)
  • 1 dl proseccoa (kuiva italialainen kuohuviini, muukin kuiva kuohuviini käy)
  • 1/2 vettä
  • 1 rkl kalalientä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 dl tuoretta persiljaa silputtuna
  • 1 dl tuoretta korianteria silputtuna
  • Mustapippuria rouhittuna
  • 1/3 chiliä renkaiksi leikattuna (ilman siemeniä)

Aloita puhdistamalla simpukat. Tarkista, että simpukat ovat eläviä, jos simpukan kuori ei mene kiinni sitä kopauttaessa on se todennäköisesti kuollut. Kuolleita simpukoita ei tule syödä. Myös simpukan kuoren ollessa rikki, se kannattaa heittää pois. Pese simpukat juoksevan kylmän veden alla harjalla harjaten. Poista simpukankuoren suulta mahdollinen parta (karvan ja levännäköinen tuppi simpukan kuorien reunassa), hyvä apuväline tähän on pieni veitsi. Laita simpukat kulhoon odottamaan.

Pilko sipulit, selleri, lohko sitruunan puolikas, paseeraa tomaatit: eli kiehauta niitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä, niin että kuori irtoaa pois. Muussa tomaatit kulholla. Kuumenna kasari tai pata ja lisää sinne noin 20g voita. Kuullota sipuleita muutama minuutti kasarissa ja lisää sitten sellerin palat ja jatka kuullottamista noin 3 min. Lisää viini, prosecco, vesi, tomaatit, sitruunan lohkot, kalaliemi, mustapippuri, chili ja puolet tuoreista yrteistä. Kuumenna liemi porisevaksi.

Lisää joukkoon simpukat ja anna niiden hautua tiiviin kannen alla 5-6 min, kattilaa välillä ravistellen. Kantta ei tule avata kypsytyksen aikana. Simpukoiden ei tarvitse peittyä kokonaan liemeen, vaan ne kypsyvät hyvin kasarissa olevan höyryn avulla. Simpukoita ei tule keittää pitkään, jotta niistä ei tule sitkeitä.

Siirrä simpukat reikäkauhalla pois kasarista. Keitä kasarissa olevaa lientä parisen minuuttia kasaan, tarkista maku! Lisää mahdollisesti ripaus suolaa tai pippuria ja lopuksi juuri ennen tarjoilua loput yrtit. Voit laittaa simpukat takaisin kasariin tai laittaa ne tarjoulukulhoon tai vaikka valmiiksi lautasille. Päälle kaadetaan kiehautettu liemi.

Simpukoita voi syödä kuorta lusikkana käyttäen ja liemeen voit dipata tuoretta leipää. Juomaksi valitsimme kylmää ja kuivaa proseccoa.
 
Ps. Säästin ylijääneen liemen ja pakastin sen. Aion käyttää sitä  merellisen kalakeiton pohjana myöhemmin.

Ei kommentteja: