sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Ravintola: Lusikas, Tallinna

Kävimme joulukuun alussa mieheni kanssa minilomalla Tallinnassa. Yövyimme vanhassa kaupungissa kivassa ja suht uudessa (valmistunut maaliskuusssa 2014)  hotellissa St.Petersbourgissa. Hotelli oli todella kivasti sisustettu ja staili juuri meidän makun :) No mutta asiaan. Kävimme illallistamassa vanhassa kaupungissa ravintola Lusikaksessa. Ravintola oli päässyt viron 50 parasta ravintolaa 2014 listalle. Sieltä itseasiassa bongasimme ravintolan.

(Kuvat otettu iphonella)

Sisustus oli pelkistetty ja siisti sekä tunnelmallinen. Aloitimme talon shampanjalla ja alkuun söin kampasimpukkaa ja mieheni otti kylmän lohilautasen. Pääruaaksi söin lampaankaretta ja mieheni otti ankkaa, juomaksi valitsimme Torresin hiukan paremman punaviinin Mas La Planan 2008.


Jälkiruuaksi söimme ranskalaista omenapiirakkaa ja kahvia.


Sokerilla

+ Loistava ja ammattimainen palvelu
+ Hyvä viinilista
+ Kattava menu
+ Ei pahat hinnat
+ Tunnelmallinen sisustus ja ilmapiiri

Suolalla

- Tilaamani kampasimpukka maistui pakastetulta, eikä siinä ollut suolaa
- Torresin Mas La Plana tarjottiin huoneenlämpöisenä

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Ruokakeskiviikko: Kreikkalaista

Oi Kreikka tuo jumalten maa

Nyt oli vuorossa "mini" kreikkalainen ilta pikamusakalla. Olemme miehen kanssa matkustelleet kahdeksan kertaa kreikan eri kohteissa ja Kreeta sekä Parga ovat olleet ehdottomia suosikkeja meille. Rakastamme kreikkalaista ruokaa ja ilmastoa. Haaveena meillä on se klisee, joka varmaan monella muullakin, että joskus omistamme vielä sieltä pienen talon, jonka pihalla kasvaa appelsiini- ja sitruunapuu sekä puutarhassa rehottaa yrttitarha :)



 

Pikamusaka

  • 300 g jauhelihaa
  • 1 pieni sipuli
  • 3 valkosipulia
  • 2 dl tomaattimurskaa 
  • 4 kpl munakoisoja tai kesäkurpitsoja
  • 2-3 rkl Musaka mausteseosta
  • Mustapippuria ja suolaa
  • Juustoraastetta
Koverra munakoisojen tai kesäkurpitsojen sisällystä niin, että sisälle syntyy kuppi, jonne saa hyvin täytettä. Paista pilkottu sipuli ja jauheliha, lisää joukkoon mausteet ja tomaattimusrka. Maista maku. Laita täyte munakoisoihin tai kesäkurpitsoihin ja ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä uunissa 200 astetta 35 min. Munakoison tulee olla pehmeä, kesäkurpitsan voi jättää hitusen rapsakaksi.

 Lisukkeena oli myös fetasalaattia, tzatzikia ja paistetut sienet.


Paistetut sienet

  • 1 rasia herkkusieniä
  • 1 dl Jauhoja ja 1 dl korppujauhoja
  • Valkopippuria ja mustapippuria
  • Suolaa
  • 2 munaa
  • 1 sitruuna
Siivuta sienet. Sekoita sekaisin jauhot ja mausteet lautasella. Riko toiselle lautaselle munat ja sekoita ne sekaisin. Dippaa herkkusieniä ensin munaan ja siitä sitten jauhoihin ja laita heti kuumalle pannulle, jossa kunnolla oliiviöljyä (ainakin 1/2 dl). Täytä pannu niin, että mikään sieni ei mene päällekkäin, muuten ne eivät paistu rapsakoiksi. Yhdestä herkkusienipaketista paistaa noin 3 satsia. Paista sienet noin 5 min ja katso että paistuvat ruskeiksi ja rapeiksi. Purista paistettujen sienten päälle sitruunaa.

Tzatziki

  • 2 dl kreikkalaista jugurttia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • Tilliä tuoreena tai kuivattuna
  • Yrttisuolaa
  • valkopippuria ja mustapippuria ripaus
  • 1 tl punaviinietikkaa
  • 1 rkl öliiviöljyä
  • Kurkkua noin 10 cm
 Pilko kurkku reiluksi paloiksi ja ripottele päälle merisuolaa (tämä itkettää kurkusta vettä pois). Sekoita jugurtin joukkoon puristetut valkosipulit, mausteet, öljy, viinietikka ja puristetut kurkut. Maista maku, siinä saa olla hiukan suolaa ja valkosipuli maistua.

Juomaksi valitsin espanjalaisen Tempranillo rypäleestä valmistetun Radio Bocan punaviinin (Alkosta 7,49 €).  Tai kreikkalainen Mythos olutkin sopii vallan mainiosti. Ruoka aineisiin meni noin 10 €.


Jouluaskartelua

Tuunatut tuikut ja tulitikkuaskit

 

Tein niitä omaksi iloksi, sekä myös lahjapaketin täytteeksi ystäville :) Tuikuista tulee pajon nätimpiä, kun niitä päällystää erilaisilla teipeillä. Ja tuikut on tietenkin kivempi sytyttää jouluiseksi tuunatulla tulitikkuaskilla ;)

Näitä tarvitset

  • Tuikkuja (käytin Ikean normaaleja ja vanilijan tuoksuisia)
  • Washi sekä askarteluteippejä
  • Tulitikkuaskeja
  • Erilaisia kartonkeja tai paksumpaa paperia 
  • Liimattavia koristeita askien päälle
  • Liimaa (käytin eri keeperiä)
  • Sakset
  • Viivottimen ja lyijykynän
  • Tietty glögiä ja joulumusaa taustalle ;)

 

Tuikut

Nämä ovat todella helpot tehdä! Pyörität vain teippiä ympärille. Omat teippini olen ostanut Tigerista, Clas Ohlsonilta, kodin 1:sestä ja edesmenneestä Tiimarista. Teipin leveys on tietenkin oleellinen että se sopii tuikun ympärille. Washiteipillä voi myös päällystää ja tuunailla vaikka mitä, pyykkipoikia, vihkoja, huonekaluja, leluja, lampunvarjostimia ja jne.


Tulitikkuaskit

Päällystä tulitikkuaski valitsemallasi kartongilla tai paksummalla paperilla. Mittaa kartongista ensin oikean kokoinen pala päälle liimattavaksi. Itse käytin mittoja: pituus 5 cm ja leveys 3,5 cm (tai no 3,4 cm jos tosi tarkoja ollaan ja jaksaa mittailla). Piirrä palat ja leikkaa ne irti. Itse päällystin kummatkin puolet askista ja joihinkin vielä leikkasin päätyihinkin kartonkia. Limaa palat askiin sekä liimaa päälle myös valitsemasi koriste. Oma äitini ja muutama ystävä jo kuulemma odottavat millaisen askin tänä jouluna saavat ;)



Ja eikun askartelemaan. Vain mielikuvitus voi olla rajana ;) Seuraavassa askarteluun liittyvässä postauksessa on käytetty/tuunattu pilttipurkkeja joululahjoiksi ja joulusiksi!


torstai 4. joulukuuta 2014

Ruokakeskiviikko: Italian lihapullat

Ja paholaiskastike

Tällä kertaa vuorossa Italialaista :) Lihapullien ohje on erään New Yorkin Litle Italyn alueella toimivan ravintolan ohje (nimeä en valitettavasti muista). Ravintola on ollut samalla suvulla 1930-luvulta asti ja siellä on kuulema aikojen saatossa illalistanut mm. Frank Sinatra ja muita amerikkalaisia laulajia ,näyttelijöitä sekä mafian porukkaa.

Olen hiukan varioinut pullien ohjetta ja kehittänyt sille oman tomaattikastikkeen.

Kummisedänlihapullat/Goatfather´s meatballs

  • 800 g sikanautajauhelihaa
  • 2 dl nypittyä vaaleaaleipää (todella pieninä muruina)
  • Tuoretta persiljaa
  • Tuoretta Basilikaa
  • Tuoretta Korianteria 1/2 punttia
  •  3tl kuivattua oreganoa
  • 1 iso sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 munaa
  • Kermaa "näppituntumalla"
  • 1 dl parmesani raastetta
  • Suolaa
  • Mustapippuria
 Aloita silppuamalla ja kuulottamalla sipuli. Nypi vaaleaa leipää niin että saat sitä 2dl (sauvasekoitin auttaa tai tehosekoitin). Sekoita leivän sekaan mausteet, puristettu valkosipuli ja lisää kermaa niin, että leipä jää hieman kosteaksi! Siitä tulee ns. mössö, mutta se ei saa olla liian vetistä, jotta pullat pysyvät kasassa. Lisää joukkoon raastettu parmesani ja silputut yrtit, jauheliha ja munat. Sekoitat tasaiseksi. Kierritä pullia korppujauhossa ja paiste niiden pinta ruskeiksi. Laita ne lopuksi kastikkeeseen hautumaan noin 10-15 min.

paholaisen tomaattikastike

  • Paseerattua tomaattia 500g purkki/tölkki
  • 3 isoa tomaattia
  • Sipuli
  • 4 valkosipulia
  • Punainen paprika
  • 1 iso punainen chili
  • 100 g choritzoa (Lidlissä on todella hyvää paprikachoriztsoa)
  • Kuivattua basilikaa
  • Kuivattua tinjamia (vähän)
  • Loraus kermaa
  • 1 dl raastettua parmesania
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl balsamicoa
Kiehauta tomaateista kuoret irti (keitä pari minuuttia niin että kuoret irtoavat). Muussaa kuoritut tomaatit ja valuta niistä ylimääräinen neste pois siivilässä. Pilko sipuli ja choritso ja kuullota ne, lisää joukkoon kaksi valkosipulinkynttä puristettuna. Lisää kuullotetun sipulin päälle paseerattu tomaatti sekä valutetut tomaatit. Lisää joukkoon mausteet, silputtu chili, sokeri. Anna kiehua hiljalleen 15 min. Lisää lopuksi, kaksi valkosipulinkynttä puristettuna, balsamico, kerma ja parmesani sekä suolaa. Tarkista maku.
Lisää joukkoon paistetut lihapullat ja anna hautua miedolla lämmöllä hiljaa kiehuen noin 10-15 min. Tarjoa mieleisesi pastan kanssa.

Juomaksi valitsin hyvän Toscanalaisen Chiantin Ruffino 10, 49 €. Ruoka-aineet maksoi noin 15 €.