perjantai 10. toukokuuta 2013

Resepti: Vegepizza a la italiana

Ja vielä ruispohjalla! the recipe is also in english bottom of the page

Kun kaupassa unohtui käydä ennen helatorstaita ja tänään ei millään jaksanut, niin päätimpä tehdä iltapalaksi pizzan. Täytteet löysin kaapin kätköstä :) Pizzaa perinteisimmillään, melkein tähteistä tehty ;)

Rukiinen pizzapohja:

  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl lämmintä vettä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruisjauhoja 
  • 1 tl suolaa (käytin Herbamarea)
  • 1 tl tzatzikijauhetta (voi käyttää myös kuivattua valkosipulijauhetta)
Liota lämmin vesi (noin 42 asteista) ja hiiva keskenään. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää ne vesihiivaseokseen (pikku hiljaa). Lisää myös öljy sekaan hiukan kerrallaan ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota liinan alla noin 30 min. Tee kastike.
(no joo, eihän ruispohja nyt aitoa italialaista ole, mutta ainakin hitusen terveellisempi kuin tavallinen vehnäjauhopohja).

Pizzapohjan sielu eli kastike:

  • Muttin Passata di Pomodoro (paseerattu tomaatti) aitoa italialaista. Käytän ehdottomasti aina vain tätä (myös spaghettibolognesekastikkeessa), koska se ei ole kitkerää niin kuin muut tomaattimurskat. Tätä aitoa italialaista saa mm. S-Marketista, Prismasta ja K-Kaupasta
  • 1/2 keltasipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 kpl Knorrin Fond du chef -härkäkuutio
  • jauhettua mustapippuria
  • oreganoa ja basilikaa maun mukaan
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl balsamicokastiketta
Kuullota kuutioitu sipuli ja murskatut valkosipulit. Lisää tomaattikastikkeet, mausteet ja anna hiukan kiehahtaa. Lisää lopuksi balsamico.

Levitä kohonnut taikina leivinpaperille koko arkin kokoiseksi. Itse työstän taikinan käsin käyttäen apuna öljyä enkä jauhoja. Öljy estää myös taikinaa tarttumasta sormiin ja leivinpaperiin. Laita päälle kastike ja täytteet: Täytteet voi vapaasti valita oman maun mukaan :)

 Minä laitoin täytteeksi:

  • 4 artisokkaa pieneksi leikattuna
  • 10 siivua aurinkokuivattua tomaattia pieneksi leikattuna
  • oliiveja
  • kirsikkatomaatteja hiukan lohkottuina
  • 2 rkl capriksia
  • 1 punainen sipuli suikaleina
  • 1/2 keltasipuli suikaleina
  • Riitan mozzarellapötkö paloina
  • pestokastiketta
  • 2-3 dl juustoraastetta
Paistoin pizzan uunissa keskitasolla 250 asteessa 20 min ajan. Jäähtyneen pizzan päälle lisäsin vielä suikaloitua tuoretta pinaattia ja basilikaa :)

Pizza base:


  • 2 tsp Dry yeast
  • 2 tblsp Olive oil
  • 2 decilitre Warm water
  • 2 decilitre Wheat flour
  • 2 decilitre ye flour
  • 1 tsp Salt
  • 1 tsp Garlic powder
Soak the yeast in warm water. Mix the dry ingredints and add them to the water. Add the oil and stir until smooth. Let the dough rise under a towel for 30 minutes. Make the sauce.

Sauce and filling:


  • 500 g Sieved tomatoes
  • 1 Onion
  • 4 Clove of garlic
  • 2 tblsp Beef broth or vegetable broth
  • black pepper
  • Origanum and basil
  • 2 tblsp tomato Paste
  • 1 tsp Sugar
  • 1 tblsp Balsamic vinegar
 Good sauce is the pizza´s soul. Chop the onion and garlic and fry them on olive oil for 3 minutes. More tomato sauces and spices and let the sauce boil for about 5 minutes. Finally, add the balsamic vinegar. Oil your hands with olive oil and spread the dough on a baking sheet. Put on top of the sauce and toppings. I used fillings:

  • 4 artichoke cut into small
  • 10 sliced sun-dried tomatoes
  • Cherry tomatoes, quartered
  • Capers
  • Sliced red onion
  • Sliced small onion
  • Sliced mozzarella cheese
  • Pesto sauce
  • Grated cheese
 Bake pizza in a 475´F oven for 20 minutes. I added on top of the pizza fhresh spinach and basil leaves.