torstai 4. joulukuuta 2014

Ruokakeskiviikko: Italian lihapullat

Ja paholaiskastike

Tällä kertaa vuorossa Italialaista :) Lihapullien ohje on erään New Yorkin Litle Italyn alueella toimivan ravintolan ohje (nimeä en valitettavasti muista). Ravintola on ollut samalla suvulla 1930-luvulta asti ja siellä on kuulema aikojen saatossa illalistanut mm. Frank Sinatra ja muita amerikkalaisia laulajia ,näyttelijöitä sekä mafian porukkaa.

Olen hiukan varioinut pullien ohjetta ja kehittänyt sille oman tomaattikastikkeen.

Kummisedänlihapullat/Goatfather´s meatballs

  • 800 g sikanautajauhelihaa
  • 2 dl nypittyä vaaleaaleipää (todella pieninä muruina)
  • Tuoretta persiljaa
  • Tuoretta Basilikaa
  • Tuoretta Korianteria 1/2 punttia
  •  3tl kuivattua oreganoa
  • 1 iso sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 munaa
  • Kermaa "näppituntumalla"
  • 1 dl parmesani raastetta
  • Suolaa
  • Mustapippuria
 Aloita silppuamalla ja kuulottamalla sipuli. Nypi vaaleaa leipää niin että saat sitä 2dl (sauvasekoitin auttaa tai tehosekoitin). Sekoita leivän sekaan mausteet, puristettu valkosipuli ja lisää kermaa niin, että leipä jää hieman kosteaksi! Siitä tulee ns. mössö, mutta se ei saa olla liian vetistä, jotta pullat pysyvät kasassa. Lisää joukkoon raastettu parmesani ja silputut yrtit, jauheliha ja munat. Sekoitat tasaiseksi. Kierritä pullia korppujauhossa ja paiste niiden pinta ruskeiksi. Laita ne lopuksi kastikkeeseen hautumaan noin 10-15 min.

paholaisen tomaattikastike

  • Paseerattua tomaattia 500g purkki/tölkki
  • 3 isoa tomaattia
  • Sipuli
  • 4 valkosipulia
  • Punainen paprika
  • 1 iso punainen chili
  • 100 g choritzoa (Lidlissä on todella hyvää paprikachoriztsoa)
  • Kuivattua basilikaa
  • Kuivattua tinjamia (vähän)
  • Loraus kermaa
  • 1 dl raastettua parmesania
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl balsamicoa
Kiehauta tomaateista kuoret irti (keitä pari minuuttia niin että kuoret irtoavat). Muussaa kuoritut tomaatit ja valuta niistä ylimääräinen neste pois siivilässä. Pilko sipuli ja choritso ja kuullota ne, lisää joukkoon kaksi valkosipulinkynttä puristettuna. Lisää kuullotetun sipulin päälle paseerattu tomaatti sekä valutetut tomaatit. Lisää joukkoon mausteet, silputtu chili, sokeri. Anna kiehua hiljalleen 15 min. Lisää lopuksi, kaksi valkosipulinkynttä puristettuna, balsamico, kerma ja parmesani sekä suolaa. Tarkista maku.
Lisää joukkoon paistetut lihapullat ja anna hautua miedolla lämmöllä hiljaa kiehuen noin 10-15 min. Tarjoa mieleisesi pastan kanssa.

Juomaksi valitsin hyvän Toscanalaisen Chiantin Ruffino 10, 49 €. Ruoka-aineet maksoi noin 15 €.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Itse tuunatut koristekävyt

  Maalattu käpy on oiva jouluinen somiste

 



On aika alkaa koristelemaan kotia jouluiseksi ja on kiva tehdä jotain koristeita itse. Keräsin elokuussa rannastamme käpyjä, sekä ostin tukusta niiden kaveriksi hieman isompia käpyjä. Ajatuksenan että tuunaan ne talvisen ja jouluisen näköisiksi. Käpyjä aijon käyttää erilaisissa somistuksissa ja kattauksissa.

Näitä tarvitset:
  • Käpyjä
  • Maalia
  • Kimalleliimaa
  • Sivellin tai topseja


Ostin rautakaupasta pienimmän purkin Tikkurilan  Miranol Alkydimaalia, askarteluliikkeestä pieniä siveltimiä ja kimalleliimoja. Maalasin käpyjen päät maalilla ja annoin niiden kuivua 24h. Osaan kävyistä (valkoisen maalin päälle) levitin topsipuikolla kimalleliimaa, antamaan ns. Talven kimalletta ja se välkkyy kivasti kynttilän loisteessa :) Kimalteen voi tehdä myös liimalla ja irtokimallehipuilla.



Tein kävyistä erilaisia somistuksia. Niistä voisi tehdä myös mm. Kransseja, kuusenkoristeita ja jne. mitä vain keksii!






tiistai 11. marraskuuta 2014

1v synttärijuhlat

Ja itsetehty suklaakakku

Viimeviikko oli yhtä juhlaa meidän perheessä ;) Eka juhlittiin meidän perheen kesken tiistaina minun synttäreitä, torstaina pikkumiehen 1v synttäreitä ja sunnuntaina oli isänpäivä :) Lauantaina vietettiin isommalla porukalla sitten minun ja Matun yhteiskinkereitä :)
Minulla oli kova halu tehdä poikamme ensimmäinen kakku ihan itse ja idea oli jo ollut muhimassa ajatuksissani. Koska pojan huoneessa on juuri nyt teemana sirkus, niin teema ja varsinkin värit olivat synttäreille selvä. Pöytäsomisteet olivat sirkusta, kakkusomisteet pikkupoikaa ja värit stemmasivat toisiinsa :) Tarjolla oli tietenkin kakkua, lapsivieraille pikkusuolaista ja karkkia ja meille aikuisille valmistin hiukan helppoja tapaksia ja paellaa.

Tässä on kuva sirkushuoneesta. Huone on uusia verhoja vaille valmista. Nuo kuvassa näkyvien pimennysverhojen päälle ajattelin ommella toisen kankaan. Ehkä raidallisen tai muun sopivat. Saimme pojan huoneen noin 1kk sitten valmiiksi. Ennen se toimi työhuoneena (ja miehen omana miesluolana, jossa pelattiin änäriä ja katsottiin leffoja). Kuvassa itse tirehtööri on tutkimaan tiluksiaan ja telttaansa ;)


Suklaakakku

  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 munaa
Sekoita sokerit ja munat kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti munasokerivaahdon sekaan. Laita taikina voilla voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa 30 min.

Kakun sisälle

  • 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa (200 g)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 prk Piltin metsämarja sosetta
Sekoita aineet keskenään ja lisää jäähtyneen ja leikatun kakun väliin

Kakun päällinen

  • 150 g voita
  • 200 g tummaasuklaata
  • 2 dl tomusokeria
  • 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu suklaa ja vaahdota massa.

Koristeet ja koristelu

Levitin päällismassan veitsellä ensin reunoille ja sitten kakun päälle. Massaa oli todella paljon, joten jätin noin 1/3 laitamatta. loppun voisi käyttää mm. tuulihattujen tai kaurakeksien päällisiksi, mutta minulla ei ollut aikaa leipoa hattuja tai keksejä. Reunoille kiinni massaan painoin puoliksi leikkaamani Papadopoulosin Caprice keksit (jotka muistuttavat kakussa ns. puunhalkoja). Keksejä saa mm. Citymarketista. Päälle olin koristeeksi ostanut Ruoholahden Cittarista 2 kpl Plaston pieniä kuorma-autoja (noin 1.90€/kpl). Suklaarusinoita, jotka olivat ns. kiviä, vihreää marsipaanimassa, jonka puristin valkosipulinpuristimella ruohotupoiksi.




 Kakku oli todella makea, voitte varmasti kuvitella ;) Ja se kaikki meni hyvin kaupaksi.

Helppo herkkuleipä



Helppo herkkuleipä

  • 1 dl neljän viljan täysjyvähiutaleita (voit laittaa 2 dl:kin ja jättää kaurahiutaleet pois)
  • 1 dl kaurahiutaleita (voit myös korvata neljän viljan hiutaleet kokonaan kauralla)
  • 6 dl hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 pss kuivahiivaa (11 g)
  • 3 dl vettä
  • 1 muna
  • 1 rkl hunajaa
Voiteluun 1 tl siirappia ja 2 rkl vettä

Sekoita hiutaleet, jauhot, suola ja hiiva sekaisin. Lisää lämmintä (noin 42 asteista) vettä 3 dl, muna ja hunaja. Sekoita massa tasaiseksi. Anna kohota liinan alla 1/2 tuntia. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle tai silikooniseen vuokaan (pyöreä käy hyvin). Öljyä kädet oliivi- tai rypsiöljyllä ja muotoile leivästä pellillä pyöreä. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja anna kohota vielä 1/2 tuntia. Paista leipää 200 asteessa 30 min uunin alatasolla. Voitele leipä vielä siirappivesi-seoksella ja paista vielä 5 min. Saat leipään rapean kuoren jäähdyttämällä sen ilman liinaa.